Gaziantep Tarihi
Gaziantep Tarihi geçmişe yönelik incelendiğinde Hitit roma Türk İslam dönemlerine dayandığı görülmektedir. Büyükşehir konumundaki Gaziantep tarihsel kalıntıları ile ziyaretçilerine geniş bilgiler aktarmaktadır. Bölgenin birçok alanında MÖ 1700 yılarına ait kalıntılar bulunmaktadır. Hitit hakimiyetine girmiş olan bölge birçok savaşlara alan oluşturmuştur. Bizanslıların da hüküm sürdüğü bu bölgede 636 yılında cereyan eden Yermük savaşı ardından yenilen Bizanslılar bölgeyi terk etmiş İslam orduları bölgeye hakim olmuşlardır. Geçmişten bu güne gerçekleşen yaşama ait kalıntılar bu gün düzenlene müze konumundaki yerlerde sergilenmektedir. Birçok tarihi kalıntının oluştuğu zamana ait bilgileri müzelerde ziyaretçilere tüm açıklığı ile aktarmasıyla Gaziantep tarihi günümüze taşınmaktadır.
Gaziantep bölgesinde hakimiyet oluşturan toplumlar dini bakımdan da çeşitlilik yaratmıştır. 636 yılında İslamiyet’in baskın bir şekilde kabul edilmesiyle halk Müslümanlığı benimsemiştir. Bu döneme ait birçok ibadethaneden birisi olan Ömeriye Camisi Müslümanlığın ilk yayılmaya başladığı dönemde inşa edilmiştir. Geçmişin izlerini gösteren yapılarda tüm orijinal çalışmalar halen tüm ihtişamıyla korunmaktadır. 1071 yılında gerçekleşen Malazgirt savaşıyla gerçekleşen zafer sonucunda Süleyman şah 1084 senesinde bu bölgesi kesin olarak fethetmiştir. Selçuklu hakimiyetine giren Gaziantep’te yavuz sultan selim üç gün kalarak burayı kesin olarak Türklerin hakimiyetine almıştır. Osmanlı hâkimiyetine 1516 Mercidabık zaferi sonucunda girmiştir. Osmanlı yönetimine giren halk ve Gaziantep yöresi tamamen Türklerin olmuştur ve günümüzde bu kısımda Antep Escort olarak tabir edilen köle halk yaşamaktadır.
Geçmişten bu güne halkının kahramanlıkları ve bölgedeki yapı incelendiğinde 1. Dünya savaşında işgalcilere karşı direnişi anlaşılmaktadır. İngilizlere ve Fransızlara amansız bir mücadele ruhu oluşturan Gaziantep halkı dünya çapında hayranlık uyandırmıştır.1921 yılında TBMM tarafında Antep ilinin kahramanlıklarını kalıcı kılmak amacıyla ile gazi unvanı verilmiştir. Gaziantep ilinin gastronomi açısından önemi geçmişine dayanmaktadır. Bölgede yetişen ürünler halkının gıda ürünlerine karşı ilgisi değişik yemek kültürlerinin yeşertmesine neden olmuştur. En başta tatlıları olmak üzere kışlık ürün üretimi adına kurutulmuş gıdalar halen popülerliğini korumaktadır. Zengin tarihi ve coğrafi yapısıyla geçmişte yaşana savaşlardan sonra kendini çok çabuk toplayan Gaziantep yemekleri işlek havaalanı otoyolları kale ve hanları kiliseleri ve gelişimi destekleyen sanayisiyle tarihinden aldığı gücü bu günde aynı esaslar doğrultusunda yaşatmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Suriyeli Escurt başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.